KRAFTEN TIL FREMTIDENS GRØNNE LUFTFART
E-FUELS – HVORFOR OG HVORDAN NORGE KAN BYGGE INDUSTRI SOM GJØR LUFTFARTEN FOSSILFRI
Luftfartsindustrien i dag
Hvis luftfarten var et land, ville utslippene tilsvare alle utslippene i Tyskland.
Til tross for en forventet bratt vekstkurve, har flyselskaper få tilgjengelige løsninger for å raskt kutte globale utslipp. Luftfarten er ofte referert til som en «hard-to-abate» sektor. Internasjonal forskning viser at for å nå netto null utslipp i luftfarten, trenger vi fornybare flytende energibærere som biodrivstoff og e-Fuels. Vi må imidlertid drastisk øke produksjonen av disse for å nå våre klimamål.
SAF, e-Fuel, biodivstoff - hva er det?
SAF er en samlebetegnelse for bærekraftig flydrivstoff produsert i tråd med internasjonale bærekraftskriterier.
SAF er fossilfrie drivstoff, har betydelig lavere karbonavtrykk, og har ifølge tekniske analyser størst potensial for å redusere CO2-utslipp i internasjonal luftfart. Det kan produseres med eksisterende teknologier og bruker forskjellige innsatsfaktorer. SAF inkluderer både biodrivstoff fra biomasse og e-Fuels (også kjent som syntetisk drivstoff) fra CO2 og vann.
Lær mer om e-Fuels her.
Mulighetene i markedet
Med ReFuelEU Aviation har EU utviklet et tydelig og konsist rammeverk for å fremme bruken av fossilfritt flydrivstoff. De fastsatte kvotene har som mål å oppnå bruk av en pålagt og jevnlig økende andel SAF, inkludert en minimumsandel av e-Fuels. På grunn av økende global etterspørsel etter fossilfrie drivstoff, vil etterspørsel overstige tilgjengelighet raskt og skape en markedsmulighet.
Norge kan bli europeisk ledende innen produksjon av e-Fuels ved å kombinere tilgang på fornybar vannkraft, høykompetent arbeidskraft fra prosessindustrien, og importert state-of-the-art teknologi. Skalering av e-Fuels-produksjon vil skape industriarbeidsplasser i distriktene, redusere utslipp i luftfarten og utvikle et marked for utnyttelse av fanget karbon.
Innen 2030
trenger Norge alene
100 millioner liter SAF
inkludert minimum
20 millioner liter e-Fuels
4 steg for å øke SAF-produksjon i Norge
1 | Like konkurransevilkår
Sikre like konkurransevilkår for flyselskaper og SAF-produsenter, samt forutsigbarhet for store investeringer i nye SAF-fabrikker i Norge, ved å harmonisere det norske regulatoriske rammeverket med EU og andre internasjonale rammeverk.
2 | Trenger støtteordninger
Legg grunnlaget for en robust SAF-industri med grønne arbeidsplasser, velferd og ny kompetanse i distriktene ved å prioritere naturressurser, offentlige midler og støtteprogrammer til sektorer hvor det er vanskelig å redusere utslipp, som luftfarten.
3 | Trepartssamarbeid
4 | Plan for fossilfritt drivstoff
Utvikle den nasjonale SAF-planen (Regjeringsvedtak 632, 2023) for å tiltrekke kapital og skalere produksjon slik at Norge kan være selvforsynt innen 2030 og eliminere nåværende importavhengighet.